Lecture@DigiHUBB: Cercetarea ilegalității comuniste din România: prezentarea ANDCO – instrument digital

Vă invităm să faceți cunoștință cu un alt subdomeniu al Digital Humanities!

De data aceasta este vorba despre un proiect de istorie digitală implementat de colegii de la Universitatea din București și prezentat în cadrul Universității Babeș-Bolyai la Centrul de Științe Umaniste Digitale – DigiHUBB.

Cei trei oaspeți ai noștri sunt:

Dr. Corina Doboș (Universitatea din București, asistent de cercetare)
Dr. Dumitru Lăcătușu (Universitatea din București, asistent de cercetare)
Bogdan Tăut (soft-developer)

Obiectivul principal al proiectului ANDCO (www.andco.ro) îl constituie digitalizarea informațiilor cuprinse în dosarele personale ale membrilor, simpatizanților, conspiratorilor și „tovarășilor de drum” ai Partidului Comunist din România din perioada ilegalității (1924-1944), cu scopul de a „reconstitui” acest „corp neidentificat” al membrilor PCdR. Informațiile vor fi integrate într-o bază de date prosopografică cu funcții de căutare, disponibilă online, cu acces gratuit.

Această bază de date (cu aplicațiile conexe) va constitui un instrument de lucru indispensabil pentru toți cei interesați de istoria interbelică a României, în general și de dinamica unui partid aflat în ilegalitate, în special.

Cu un potențial educațional dezvoltat, acest instrument de lucru digital, disponibil gratis online, se va adresa nu numai comunității științifice, ci și publicului larg.

Varianta finală a instrumentului va fi disponibilă în 3-4 luni. Până atunci, invitații noștri doresc să primească feedback-ul publicului (avizat și general) și să observe reacțiile acestuia, pentru că scopul ultim este crearea unui instrument interactiv de lucru, care să apropie cercetarea istorică de un public cât mai larg.

Proiectul de cercetare Membri, simpatizanți, conspiratori și „tovarăși de drum”. Componența Partidului Comunist din România în perioada ilegalității – studii prosopografice este finanţat de Consiliul Național al Cercetării Științifice, CNCS-UEFISCDI, Nr. Grant PN-II-PCE-2012-4-0594

Detalii despre proiect găsiți la adresa www.andco.ro